fbpx
preloader

Негово Величество – Съдържанието

съдържание

Специалистите в бранша наричат съдържанието „гръбнак“ на маркетинговата стратегия. Защо ли? Независимо дали предлагате услуги или продавате часовници, потребителите търсят обещания, и то изпълними. А ако не с думи, по какъв друг начин можем да обещаем удовлетворение от потреблението? По какъв друг начин можем да привлечем интереса, за да постигнем успех?

За да създадете продаващо съдържание, е необходимо да познавате пазара, аудиторията си, възможностите за продажба и техниките, които спомагат за това. Нека разгледаме някои основни стълба за създаване на добро съдържание, запознаването с които, гарантира добри резултати.

  1. Разберете от какво има нужда аудиторията

Вероятно няма да ви изненадаме с това, че вашата целева аудитория има конкретни въпроси, изисквания, потребителски опит и търси решение на своите проблеми. Потенциалните клиенти се обръщат към Google, информационни портали, уебсайтове и социални мрежи, за да намерят най-доброто в океана от различни възможности. Съдържанието, правилно насочено и подбрано според спецификата на аудиторията ви, е гаранция за това, че ще успеете да се отличите сред конкурентите.
За да се случи това обаче, е необходимо да изследвате потребителите и да разберете от какво наистина се нуждаят те. Преди да помислите за създаване на съдържание, е важно да обърнете внимание на няколко важни въпроса:

  • Решението на какви проблеми търсят потенциалните клиенти?
  • Защо хората имат необходимост от вашия продукт или услуга?
  • На какво са залагали клиентите преди вие да излезете на пазара?
  • Как можете да откроите и позиционирате предимствата на услугите и продуктите си?

Отделете време да помислите върху горните въпроси и да запишете отговорите и впечатленията си. Това ще оптимизира процеса по създаване на съдържание и ще ви спести редица неприятности и грешки, с които може да се сблъскате.

Добрият копирайтинг изисква отдаденост и креативност, които да привлекат аудиторията ви и да я накарат да се ангажира с вашия бранд. След като разберете кои са основните нужди на клиентите ви, можете да започнете да създавате съдържание, от което се нуждаят както те, така и бизнесът ви.

2. Пишете просто с малко думи, но правилните

Имайте предвид, че голяма част от хората в Мрежата не четат, а просто сканират. Те преминават през информацията изключително бързо и ако не съществува елемент, който да привлече интереса им, те просто продължават нататък.

Статистиката сочи, че през 2015 година вниманието на потребителя се задържа средно за около 8 секунди, в които брандовете имат възможност да представят себе си и продукта си, а през 2021 година това време намалява до под 3 секунди. Това означава, че вие имате само 3 секунди да спечелите клиент. Дали става дума за рекламен банер във Facebook или за страница от уебсайт, ако не успеете да привлечете интереса, губите клиента.

3. Не продавайте, а предлагайте решение

Както споменахме и по-горе, всяка една аудитория търси решение на свой проблем. Думите, с които си служите, са незаменимо средство, чрез което можете да предложите точно това решение. Потребителите са изморени от продажби в чистата им форма, затова заложете на емоцията и покажете, че предлаганите от вас продукт или услуга са създадени, за да помагат.

4. Бъдете уникални

Често пъти ставаме свидетели на еднакви подходи в рекламните кампании и стратегии, които не просто издават брандовете в съзнателно имитиране, но и говорят за липсата на творчество и креативност в екипите. Знаем, че понякога е трудно да се вдъхновите и да напишете най-интересното и интригуващо копи, но именно тогава на помощ идват техниките за концентрация, които до голяма степен могат да помогнат в проблемната ситуация.
Знайте, че няма нищо лошо в това да се вдъхновите от някого – напротив. Помнете обаче, че уникалното ви съдържание е много по-ценно от заимстваното такова и потребителите оценяват това.  

5. Call to action

Всеки добър копирайтър знае, че призивът към действие е един от основните елементи на продаващото съдържание. Разкажете какво предлагате, покажете защо сте по-добри от конкурентите и поканете хората да преминат към покупка.
Използвайте думи, които създават усещане за спешност. Макар апелирането към незабавна покупка да не е винаги възможно и ефективно, проучванията сочат, че думи като „сега“, „днес“, „веднага“, много често стимулират хората да предприемат бързи действия.

Като специалисти с дългогодишен опит в създаването на рекламно съдържание, ние от ARTEXT предлагаме услуги по копирайтинг за социалните мрежи, уеб сайтове, медийни активности и пиар дейности. При необходимост от съдействие, свържете се с нас на имейл: office@artext-bg.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Екипът ни е на разположение да отговори на всичките ви въпроси.

Свържете се с нас чрез контактната форма по-долу и очаквайте обратна връзка до часове.