fbpx
preloader

Тайното въздействие на цветовете в рекламата

Въздействието на цветовете

Манипулация, убеждаване, продажба – в това ли откриваме силата на цветовете, кодирани в маркетинга и рекламата?
Заблуда ли е, че добре избраният цвят е основен елемент в успеха на бизнеса?

Статистиката сочи, че правилните цветове:

  • Увеличават разпознаваемостта на бранда до 80%;
  • Увеличават читателите с до 40%;
  • Увеличават разбирането на посланието с до 73%;
  • Могат да бъдат до 85% причина хората да решат да закупят.

Психологията на цветовете изучава как различните цветове определят човешкото поведение. Те се използват в рекламата и маркетинга, за да предизвикват емоционални реакции. На пръв поглед звучи просто, но всъщност не е. Преди да разгледаме как значението на цвета влияе върху човешкото поведение, нека направим едно бързо пътешествие във времето назад.

През 17 век Исак Нютон наблюдава слънчевата светлина, преминаваща през стъклена призма и разбира как тя се отразява. Първоначално той идентифицира шест нюанса: червен, оранжев, жълт, зелен, син и виолетов, а по-късно добавя и индиго. Цветната психология обаче предшества времето на Нютон с хиляди години, връщайки се към египтяните. Те изучават ефекта на цвета върху настроението и използват цветовете по всевъзможни начини.

Истината е, че цветовете предизвикват различни целенасочени реакции у потребителите и именно това е причината техният правилен подбор да се превърне в основен елемент на добрата реклама.

Знаете ли например, че:

  • Белият цвят обикновено се свързва със светлина и чистота. В рекламата обикновено се използва за популяризиране на почистващи, козметични и медицински продукти.
  • Червеният цвят е свързан със сила, решителност, желание, страст, здравословен живот. Подходящ и за реклама на енергийни напитки, спорт, дейности, свързани с риск, автомобили, както и за реклама на хранителни продукти, тъй като стимулира апетита.
  • Синият цвят е свързан с мъдрост, съвест, интелигентност, истина, доверие и лоялност. Той се използва за популяризиране на технологични продукти, както и на финансови институции.

Чрез правилния избор на цвят в логата, опаковките, надписите и рекламите на брандовете можем да повлияем на потребителите да купуват импулсивно и да изберат продукт или услуга пред тези на конкурентите. Помислете за любимите си марки и как някои цветове преобладават. Може би сте човек, който харесва цветовете черно и бяло като тези от логото на Nike? Може би предпочитате жълтото и сте привлечени от Subway? Забелязвате ли как фармацевтичните брандове използват светлите цветове като основа?

Истината е, че цветът често може да бъде единствената причина някой да закупи продукт. Изследване установява, че 93% от купувачите се фокусират върху визуалния външен вид, а близо 85% твърдят, че цветът е основна причина, когато правят покупка!

Няма ясни насоки за избор на цветове за вашата марка. Макар че би било хубаво да можете просто да разгледате дадена статистика и да вземете правилното решение.  Отговорът на: „кои цветове са подходящи за моята марка?“, винаги е: „зависи.“ Вероятно това е разочароващо за повечето от вас, но запомнете, че анализът на бранда и неговите цели, е от съществено значение за определяне на бранд идентичността, в този число и използваните цветове. Контекстът, в който работите, също е важен. Вземат се предвид и усещането, настроението и имиджът, който създава вашата марка или продукт.

Доверете се на ARTEXT, ако желаете да създадете своята бранд идентичност, която да продава.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Екипът ни е на разположение да отговори на всичките ви въпроси.

Свържете се с нас чрез контактната форма по-долу и очаквайте обратна връзка до часове.