fbpx
preloader

Clubhouse – новият хит сред социалните мрежи

Клубхаус

Безспорно социалните мрежи в последните години се намират в своя апогей. Twitter, Facebook, Instagram, Tik Tok, Snapchat, Telegram и много други спечелиха интереса на милиони души по целия свят и не спират да бъдат актуални. Ежегодно се появяват и нови „играчи“, пленяващи потребителите и предлагащи различни функционалности от досегашните платформи. 

Една от най-новите социални мрежи е Clubhouse. Вероятно сте чували за нея или ако не сте, не се безпокойте – тепърва популярността на канала ще нараства или поне така твърдят създателите му – Пол Дейвисън и Рохан Сет.

По същество – какво представлява Clubhouse?

Основата при добре познатия ни Twitter е думата, при Instagram е снимката, а Facebook свързваме с „култа към личността“.
Clubhouse от своя страна е безплатната социална мрежа, базирана върху аудиото. Така наречената услуга за „отворена дискусия“ Clubhouse, предлага на потребителите аудио чат стаи, в които всеки може да говори по дадена тема.

В сравнение със Zoom, където задният фон, зрителният контакт и начинът по който изглеждаме, са от съществено значение, при Clubhouse фокусът пада единствено върху разговорите.

Разликата тук е, че приложението може да се използва само от „поканени“ потребители – членове. Създателите твърдят, че това задължително условие за покана вероятно ще отпадне някой ден, но към днешна дата това не се е случило по две причини: Дейвисън и Сет имат намерението да изградят общността много бавно и желаят да подготвят и интегрират функции, които да улеснят работата на мрежата при наличието на по-голям брой хора.

Всеки нов член на Clubhouse получава 5 покани, които може да изпрати на свои приятели. Чрез този алгоритъм от началото на декември 2020 година, когато членовете на приложението са 3500, те достигат до над 10 милиона към месец май, 2021 г.

Какво друго трябва да знаем?

Приложението не толерира дискриминационното и агресивно поведение на потребителите в стаите, като контролът върху разговорите до голяма степен зависи от домакините. Когато те хостват дадена стая е необходимо да вземат предвид заглавието на разговора, броя на хората, които желаят да се включат и цялостния начин, по който да модерират. 

В Clubhouse можете да се присъедините в различни стаи с разнообразни теми – спорт, технологии, мотивационни практики и редица други. Разговорите варират от обсъждане на най-новия модел телефон до политически коментари или споделяне на рецепти за вечеря. В профила си можете да видите хората, които следвате и тези, които следват вас. Посредством разработен алгоритъм получавате известия за планирани и LIVE чатове, които биха могли да ви заинтригуват. Само домакините на стаята могат да говорят, освен ако не „вдигнете ръка“, за да заявите желанието си да се включите.

В социалната мрежа потребители са и много известни хора от цял свят, включително и най-богатият предприемач – Илон Мъск. Приложението се превръща в толкова търсено, че в e-Bay се открива и нов пазар – продават се покани за него, достигащи цена до 100 долара.

Благодарение на нарастващата популярност на Clubhouse, се увеличава и цялостният интерес към аудио-базирани социални приложения. Twitter въвеждат Spaces, а междувременно Facebook разработва аудио чат, който може да бъде добавен в Messenger. Дори Microsoft и LinkedIn работят по интегрирането на подобни функции. 

Понастоящем Clubhouse се оценява на 4 милиарда долара. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Екипът ни е на разположение да отговори на всичките ви въпроси.

Свържете се с нас чрез контактната форма по-долу и очаквайте обратна връзка до часове.